Zit ik nog wel op de juiste plek? Een vraag die je jezelf vast weleens stelt. Of misschien stel je jezelf deze vraag wel regelmatig. Het is in ieder geval wel een vraag die regelmatig in mijn werk als coach langs komt. En dit kan een vraag zijn op een onderdeel van je werk, bijvoorbeeld een bepaalde taak die niet bij je past. Maar het kan ook gaan over je baan, wellicht wil je wel een andere baan of de stap naar ondernemerschap maken, maar weet je gewoon nog niet hoe.
Hoe werk ik hiermee?
Ik kan er dan voor kiezen om met de klant hierover een gesprek aan te gaan. Maar ik kies liever iets anders. Waarom? De klant is immers al lang met zichzelf in gesprek over deze vraag. Anders was het immers geen thema voor hem of haar om te gaan bespreken met een coach. Ik zeg dan altijd tegen mijn klanten: “In je hoofd lijk je geen antwoorden meer te kunnen vinden, dus daar hoeven we niet te zoeken”.
Waar ik graag naar toe ga met mijn klanten is voelen. En nu niet direct afhaken op het woordje voelen. Ik ben 25 jaar een rationele accountant geweest, ik werk met veel rationele mensen, waarvan een grote groep financials en accountants. En allemaal kunnen we voelen, ongeacht type mens of soort beroep. Sommige klanten denken dat ze niet kunnen voelen, maar ik ben de persoon nog niet tegengekomen die niet kan voelen. Dus er is hoop 😊
Een werkwijze die ik bij de vraag “Zit ik nog wel op de juiste plek?” graag gebruik is werken met een touw. Het begin van het touw staat voor je huidige situatie (NU). Het eind van het touw staat voor jouw ideale plek (TOEKOMST). En daartussen gebeurt van alles. In een coachgesprek loop je onder mijn begeleiding het pad dat er tussen NU en TOEKOMST ligt. En ga er maar vanuit dat je hier iets van gaat voelen. En in dit gevoel zit de informatie die je nodig hebt om een volgende stap op jouw pad te kunnen maken.
Deze vragen kunnen je helpen
Wil je hier zelf mee aan de slag, denk dan eens na over onderstaande vragen:
- Waaraan merk je dat je wellicht niet op de juiste plek zit?
Denk eens aan lichaamsreacties als spanning, zweten, lusteloosheid, vermoeidheid.
En welke informatie zit hier voor je in? - Welke onderdelen zijn er aanwezig die bij jouw huidige plek horen (NU)?
Denk bijvoorbeeld aan: goed inkomen, bekendheid met de situatie, baanzekerheid, mooie carrière vooruitzichten. - Welke onderdelen moeten aanwezig zijn om te kunnen zeggen dat je helemaal op je plek zit (TOEKOMST)?
Denk bijvoorbeeld aan: vrijheid, gezondheid, geluk. - Wat is je eerste spontane reactie als ik je zou vragen om van NU naar TOEKOMST te gaan stappen?
Wellicht voel je spanning opkomen, maakt het je bang of onzeker, begin je te twijfelen aan jezelf of merk je dat je in belemmerende overtuigingen terecht komt. Waarbij een belemmerende overtuiging kan zijn: zo doen we dat niet in onze familie. Dus als je merkt dat je gedrag laat zien dat lijkt op dat van je ouders of belangrijke mensen om je heen, dan kan het zomaar eens zijn dat je in een overtuiging zit die je belemmert om een stap te zetten. - Wat is er nodig om te kunnen bewegen tussen NU en TOEKOMST?
Probeer dit zo concreet en klein mogelijk te maken, zodat het je in staat stelt om daadwerkelijk een eerste stap te kunnen zetten.
Contact
En mocht je deze vragen liever met iemand samen onderzoeken. Je bent van harte welkom. Neem dan contact met me op via 06-22143775 of welkom@wendybent.nl.
Meer over me weten zie: www.wendybent.nl
Ik wens je vooral een mooie onderzoekende reis toe en een passende toekomst.