Werkt dat wel – coaching voor binnenvetters?

introvert binnenvetter coaching

‘Het is zo’n binnenvetter, een goede vent dat wel, maar of er meer in zit?’ Die openingszin hoor ik regelmatig – in verschillende varianten – als iemand informeert naar coachingsmogelijkheden voor een medewerker. Met vrij snel daarna: ‘Werkt dat eigenlijk wel: coaching voor binnenvetters? Werkt coaching überhaupt wel?’ Ja, dat werkt zeker wel. Sterker nog, het ‘in gesprek gaan’ met een binnenvetter (of … de stille, de introvert, de ruimtegever, de rustige, de hij-laat-zich-te-veel-de-kaas-van-het-brood-eten, de zij-heeft-niet-zo-veel-ambitie, etc.) levert over het algemeen veel op. Maar het kan nog meer opleveren.

Ken de kwaliteiten van je ‘binnenvetters’

In een wereld waarin veel wordt gepraat, zal de ‘binnenvetter’ moeite hebben om zijn of haar plek te vinden. De ‘binnenvetter’ houdt immers meer van luisteren dan van praten, houdt van nieuwe dingen uitvinden en creëren, maar niet zo van het pitchen daarvan. Met als gevolg dat de ‘binnenvetter’ niet altijd tot zijn recht komt, waardoor hij of zij door zijn/haar omgeving vaak als ‘ingewikkeld’ of ‘te weinig ruimte-nemend’ wordt gezien. Een gemiste kans. Dit type mens bezit namelijk heel veel kwaliteiten, die onbenut blijven als deze persoon zich niet op zijn of haar plek voelt.

 Wat kan het opleveren?

Luisteren naar een ‘binnenvetter’ levert informatie op, die anders verborgen zou zijn gebleven. Onderschat namelijk niet het waarnemingsvermogen van een ‘binnenvetter’. Deze persoon haalt zijn leven lang informatie op door goed te luisteren en te observeren. Dus: een expert op het gebied van waarnemen. En wie wil er nu niet zo’n expert in zijn organisatie? Met coaching is het mogelijk om op zoek te gaan naar de randvoorwaarden, die nodig zijn om die kwaliteit te laten renderen. Hierdoor kan zowel de persoon zelf als de organisatie optimaal gebruikmaken van zijn of haar kwaliteiten. Heb jij ook zo’n waardevolle ‘binnenvetter’ binnen jullie organisatie? En wil je die meer tot bloei laten komen? Ik help je graag verder, neem contact op via 06-22143775 of welkom@wendybent.nl.

Scroll naar boven