Onlangs was ik in museum More bij de tentoonstelling More & meer. In deze tentoonstelling bevraagt het museum het begrip ‘de werkelijkheid’. Want wat is die werkelijkheid nou eigenlijk? Het suggereert een vaststaand gegeven, iets dat voor iedereen ‘waar’ is. Maar niets is minder waar: de werkelijkheid wordt door iedereen anders waargenomen.
Dit gaf mij inspiratie als het gaat over hoe we met anderen omgaan. Of het nu in de rol van collega, partner of coach is. Het maakt niet uit. Daar waar mensen met elkaar in relatie staan, speelt het thema ‘Wat is werkelijkheid?’
Ik zie wat jij niet ziet.
Jij ziet wat ik niet zie.
Door samen te kijken kunnen we elkaar dus inspireren en een gezamenlijke werkelijkheid creëren. Waarmee we vervolgens samen vooruit kunnen.
Het klinkt zo mooi, maar je eigen werkelijkheid kennen en er dan ook nog eens samen met een ander naar kijken kan best lastig zijn. In dit blog deel ik enkele valkuilen die je tegen kunt komen in het ‘vooruit willen kunnen’ met een ander.
Valkuil – kennis
Dat wat ik al weet, kennis, zal getriggerd worden als ik iets observeer dat ik herken of hoor. Het trekt mijn aandacht omdat ik het in een ‘hokje kan plaatsen’, omdat ik er al iets vanaf weet. En dat is waar mijn brein goed in is. Dit zorgt dus voor een gerichte focus in het contact. Dit kan heel handig zijn. Maar doordat de focus op één punt ligt, is er geen focus op iets anders. En wat zou er gebeuren als er ook focus zou kunnen zijn op iets anders? Zou daar ook interessante informatie in kunnen zitten?
De kans is groot van wel, omdat je dan ‘de werkelijkheid’ van de ander kunt gaan ontdekken. Waardoor er meer verbinding kan ontstaan, meer begrip over en weer en meer bewegingsruimte om vooruit te kunnen.
Het kan je helpen om de ander vragen te gaan stellen over zijn of haar werkelijkheid. Niet om dit te toetsen aan je eigen kennis, maar om te ontdekken hoe het ook kan zijn. Breng jullie werkelijkheden samen voor: More is meer. Om maar eens inspiratie uit de titel van de tentoonstelling te halen.
Valkuil – net echt
Een deel van de tentoonstelling bestond uit kunstwerken die ‘net echt’ leken. Ik merkte bij mezelf dat ik stopte met kijken omdat ik het ‘herkende als echt’. Ooo, dit is een foto en niet een schilderij. Blijkbaar vond ik het daardoor minder interessant en keek ik minder goed. Door langer te blijven kijken ontdekte ik in een aantal gevallen dat de ogenschijnlijke foto toch een schilderij bleek te zijn. Soms moest ik daarvoor langer kijken, dichterbij gaan staan, verderaf gaan staan of mezelf in de onderzoekende modus brengen. Wat zie ik hier eigenlijk? Oftewel, kan ik mijn eigen werkelijkheid ter discussie stellen?
Een voorbeeld is de foto bij deze blog. Dit is een schilderij van Jan Beutener met de titel Dubbelverpakking. In een eerste flits zag ik in dit schilderij een open doos. Toen ik langer ging kijken zag ik een gesloten doos. En toen ik eenmaal die gesloten doos zag, kon ik de open doos niet meer ontdekken. En nog steeds lukt het me niet om de open doos weer te zien. Best irritant. Maar wat is nu de werkelijkheid? Of zijn beide dozen oftewel beide werkelijkheden aanwezig?
En zo werkt het ook in relaties met anderen. Als je eenmaal iets ziet dat voor jou ‘net echt’ of ‘de werkelijkheid’ is, dan is het lastig om nog iets anders te zien. Dus als jij je collega labelt als irritant, dan wordt dat jouw werkelijkheid en wordt het lastiger om te zien dat dit wellicht een aardige collega is die momenteel in een moeilijke situatie zit, waardoor deze irritant gedrag laat zien. Ook hier geldt dus, stel je eigen werkelijkheid eens ter discussie en ga het gesprek aan met je collega. Stel je open voor zijn of haar werkelijkheid. Wellicht ontdek je dat je collega meer is dan zijn huidige gedrag. Hier geldt dus ook weer: More is meer.
Conclusie
Na mijn museum bezoek realiseerde ik me dat via ‘less is more’ je jezelf kunt bewegen naar ‘more is more’. Oftewel, hoe minder je uitgaat van je eigen werkelijkheid, hoe meer je kunt ontdekken van de ander. En hoe meer je samen in beweging kunt komen, omdat je dan met ieders werkelijkheid een nieuwe werkelijkheid kunt creëren die voor jullie samen goed is. Een win-win in veel gevallen.
Er zat nog veel meer inspiratie in deze tentoonstelling. Wellicht stof voor een volgend blog, maar ik kan je ook aanraden om vooral zelf de tentoonstelling te gaan bekijken. Maak er jouw werkelijkheid van en ontdek jouw ‘more is more’.
Voor meer info:
06-22143775
welkom@wendybent.nl
www.wendybent.nl