Stress in de accountancy

Hallo Accountant,

Hoe gaat het met je?

Hoe zit je erbij?

Hoe is het om al zolang met hoge werkdruk en stress te zitten?

Wist je dat stress in de accountancy eigenlijk niet zo gek is? Aan de hand van SCARF zal ik dit toelichten.

SCARF staat voor:
🔸status
🔸certainty – zekerheid
🔸autonomy – zelfstandigheid
🔸relatedness – verbondenheid
🔸fairness – rechtvaardigheid

David Rock legt dit uit als 5 basisbehoeften van een mens.
Op het moment dat er omstandigheden zijn waarin deze behoeften bij een mens worden getriggerd dan ontstaat er een stressreactie in onze hersenen.

Wat is nu de relatie met accountants?
Door corona is er veel veranderd in de wereld, maar ook in het werk van een accountant.
Er ontstond onzekerheid over de continuĂŻteit bij klanten, wat op lange termijn effect zou kunnen hebben op opbrengsten van het accountantskantoor. Hiermee raak je al Status en Certainty.
Door de lockdowns werden we gedwongen anders te gaan werken. Vanuit huis, online en noem maar op. Deze dwang raakt onze Autonomy en doordat we al bijna 2 jaar in deze situatie zitten ook de Relatedness. We konden elkaar immers bijna niet meer fysiek ontmoeten.
En dan zijn er nog de diverse steunmaatregelen voor ondernemers met schade, waarvoor een handeling van de accountant wordt vereist. De accountant moet de vaak onduidelijke regelgeving uitvoeren, waarbij er pas na lange tijd zekerheid wordt verkregen over het wel of niet mogen behouden van de door de ondernemer ontvangen voorschotten. Een grote bron van triggers op Certainty. De regelgeving is in de crisis ontstaan en de accountant moet het werk doen, binnen deadlines. Een grote bron van triggers op Autonomy, want de planning moet er op worden aangepast en staat onder hoogspanning.
En van nature is de accountant servicegericht, dus als klanten ontvangen voorschotten moeten terugbetalen, dat voelt dat vaak niet goed voor de accountant. Het is niet eerlijk en dus een trigger op Fairness.
Kortom, alle 5 basisbehoeften worden getriggerd en zorgen dus voor een stressreactie.

Conclusie:
We wisten al dat corona een flinke bron van stress voor mensen was.
Maar voor accountants is het, gezien de extra werkzaamheden, heel logisch dat het stressniveau behoorlijk is gestegen de laatste 2 jaar.

Wat te doen?
De situatie waarin we zitten is niet te veranderen, wel kun je aan de slag met je eigen stress.
Laat het niet oplopen en schakel tijdig hulp in. Het doorbreken van gedragspatronen is ingewikkeld en het is veel eenvoudiger en prettiger om dat samen met iemand te doen.
Ik kom graag met je in contact als je een executive coach zoekt om hieraan te werken. Waarbij je mij de dynamiek van het accountantskantoor niet hoeft uit te leggen, want ik heb 25 jaar ervaring als accountant.

Meer info: 06-22143775 of welkom@wendybent.nl

www.wendybent.nl

Scroll naar boven