Verborgen narcisme oftewel ‘gaslichten’.

narcisme gaslichting

Narcisme: wat mij betreft een onderbelicht fenomeen op de werkvloer.

“Gaslichten is een vorm van mentale, narcistische mishandeling en manipulatie die heel moeilijk te herkennen is. Je kunt slachtoffer zijn van gaslichten zonder dat je het zelf in de gaten hebt. En het is moeilijk om ervan los te komen, doordat het appelleert aan een van onze grootse angsten: verlaten worden.”
Tekst uit het boek: het Gaslight Effect van dr. Robin Stern

Dit artikel gaat er ook goed op in. Ask an Expert: What Should I Do If My Boss Is Gaslighting Me? (hbr.org)
Maar lees je liever in het Nederlands over narcisme, dan is het boek van Stern een aanrader. Ik heb het meerdere mensen aangeraden, die in een ingewikkelde situatie zaten met een ‘gaslichter’, die mij terug gaven dat dit erg helpend is geweest.
Het boek gaat namelijk met name in op de mensen die in omgeving van een gaslichter leven.

Een vorm van gaslichten kan o.a. zijn:
dat er bewust onjuiste informatie wordt doorgegeven door de gaslichter, waardoor je zelfvertrouwen en functioneren volledig ondermijnd worden.
Het is erg schadelijk voor je eigen gezondheid en erg lastig om in beweging te krijgen. De manipulatie zorgt er namelijk voor dat je telkens weer aan jezelf twijfelt en er daarmee dus ook voor zorgt dat de situatie in stand blijft. Wat je op een gegeven moment zelf wel in de gaten hebt en wat dus ook weer een extra tik in je zelfvertrouwen is. De beste oplossing is om geen gaslichters in je omgeving toe te laten, je gaat ze echt niet veranderen en ze stoppen niet met wat ze aan het doen zijn. Maar zo simpel is het zeker niet.

Dus investeer in jezelf en zorg dat jij jezelf versterkt, zodat jij keuzes krijgt. Dit is een veelvoorkomende gespreksonderwerp tijdens coaching gesprekken.
Wil je hierin ondersteuning: 06-22143775 of welkom@wendybent.nl, www.wendybent.nl.

Scroll naar boven