Lange termijn doelen halen

aikido leiderschap

Haal je lange termijn doelen door je korte termijn obstakels aan te pakken. En hoe doe je dat dan?

Dit is een vraag die bij leiderschapsontwikkeling hoort. Waar haal jij je leiderschapsontwikkeling vandaan?
Naast trainingen, coaching en lezen van leiderschapsboeken haal ik veel leiderschapslessen uit mijn Aikido trainingen.
Zo ook weer op de training van gisteren.

Aikido lessen

Als je een lange termijn doel wilt behalen, leg je intentie dan ook bewust op dat doel. En haak niet af op korte termijn obstakels.
Als je op de mat iemand aanvalt op de buik, visualiseer dan alsof je door iemand heen wilt slaan en stop niet bij het raken van de buik. Het raken van de buik zorgt er wel voor dat de ander uit balans kan raken, maar is wellicht niet genoeg als je een sterke tegenstander treft. Het raken van de buik is dus het korte termijn obstakel.
Wil je de ander echt uitschakelen (lange termijn doel), dan richt je je op hetgeen dat achter je tegenstander ligt, je gaat dus door het obstakel heen. Waarmee je het obstakel voor lange termijn kunt uitschakelen.

Leiderschapslessen

In leiderschap zal je ook korte termijn obstakels tegenkomen, die je lange termijn doel in de weg staan. Ga er niet omheen, maar doorheen. Er omheen gaan betekent dat je ze later weer tegen kunt komen. Er nu doorheen gaan betekent dat je ze ook onschadelijk kunt maken of opruimen. En even voor de duidelijkheid, dat hoeft niet in de vorm van knokken. Dat kan op een manier waarbij je de ander uitschakelt door duidelijk te maken dat het niet handig is voor hem- of haarzelf om zich als obstakel voor jou op te werpen. Ook dat is een wijs aikido principe.

Ik wens je veel plezier met het op pad zijn naar je lange termijn doelen.

Scroll naar boven