Je rustig voelen tijdens veranderingen

verandering rust onrust balans beweging

Veranderingen op het werk of thuis geven je een gevoel van onrust of stress. Je wilt het niet, maar het overkomt je. Sterker nog, je bent het als ‘gewoon’ gaan ervaren, want de ene verandering is nog niet voorbij of de volgende dient zich al weer aan. Maar je maakt je ook zorgen: “hoe lang blijf ik dit volhouden en wil ik dit wel blijven doen?”

Veel mensen in leidinggevende posities hebben dagelijks met veranderingen en vaak ook met onrust of stress te maken. Een onderwerp dat in vrijwel al mijn gesprekken met klanten terugkomt. En hoe werk ik daar als executive coach mee?

Onderstaand deel ik een aantal zaken die helpend zijn in mijn gesprekken met klanten en die wellicht ook helpend kunnen zijn voor jou als lezer van dit stuk.

Hoe is het gesteld met jouw eigen behoefte en ruimte?

Leiding geven betekent dat je werkt met andere mensen en mede verantwoordelijk bent voor hun welzijn. Als je leidinggevende bent geworden, dan ben je waarschijnlijk goed in het signaleren van ‘problemen’ bij anderen en ben je in staat om daarin te handelen in het welzijn van anderen. Super, maar wie zorgt er voor jou?
Je kunt natuurlijk best goed voor anderen zorgen, maar vergeet jezelf niet. Hoe meer er speelt bij anderen, hoe meer je voor jezelf moet zorgen.
Helpend voor jezelf kan zijn dat je je behoeften kent en weet wat jij nodig hebt als het even pittig is voor jezelf. Kun je dan bij iemand terecht? Waar kun je dan even afstand nemen en tot rust komen? En waar liggen je grenzen?

Hoe is het gesteld met jouw balans?

Als vervolg op het voorgaande, zie ik leidinggevenden vaak uit balans zijn. Vaak zie ik sterke mensen, die veel in hun mars hebben, het lang kunnen volhouden en dat ook doen, maar die steeds meer in een spagaat komen, oftewel over hun eigen grenzen gaan. Met mijn klanten sta ik regelmatig in een weiland of bos en onderzoeken we hoe balans eruit ziet. Hierbij een kleine oefening die je zelf ook kunt doen.
Ga maar eens met je benen wijd staan en bedenk dat de twee plekken van je voeten staan voor zaken waar je op dit moment druk mee bent. Nu probeer je je voeten wijder te zetten. Hoe voelt dat en wat doet dat met je balans? En wat gebeurt er als je je voeten gewoon op heupbreedte onder je zet? Wordt daar je gevoel en balans beter van?
Het antwoord op de laatste vraag wordt door al mijn klanten beantwoord met een ja. Dit betekent dat het belangrijk is om met zaken bezig te zijn die goed bij je passen en die vallen onder jouw verantwoordelijkheid. Dan blijf je namelijk binnen je eigen kunnen en grenzen en dat levert de beste resultaten op, met de minste inspanning. En dan zul je meer rust ervaren tijdens een verandering.

Ben je nog in beweging?

Als je veel in veranderingen zit, dan zou je denken dat je ook veel in beweging bent, in je hoofd tenminste. Maar de vraag is of dat zo is. Mijn klanten hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kiezen in uitdagende periodes snel voor harder werken. Ze zetten een tandje bij in het werk en overtuigen zichzelf ervan dat ze dit kunnen. Vaak wordt er dan meer van hetzelfde gedaan en dit kun je zien als een vorm van ‘jezelf vastzetten’. Je herhaalt immers de patronen en het gedrag dat je bekend is. Er is dan weinig ruimte voor nieuwe dingen.
Letterlijk in beweging komen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen, zorgt ervoor dat je afstand kunt nemen van de dagelijkse zaken en dat er ruimte komt voor nieuwe ideeën. Een lichaam in beweging, zorgt immers voor hersenen die in beweging komen. Samen met iemand gaan wandelen kan ook nog zorgen voor andere perspectieven. Iedereen ziet dingen immers op zijn eigen manier via zijn of haar eigen bril.

Hopelijk leveren bovenstaande zaken je meer rust op tijdens veranderingen. Mocht je behoefte hebben aan meer diepgang op bovenstaande zaken, dan nodig ik je uit contact met me op te nemen. Wie weet gaan we dan wel een keer samen wandelen.

Wendy Bent MSc
Executive coach | 06-22143775 | welkom@wendybent.nl | www.wendybent.nl

Scroll naar boven