In je comfortzone stappen is ook lastig

comfortzone, spannend, ondernemerschap, startende ondernemer, carriéreswitch

Meestal roepen mensen dat uit je comfortzone stappen lastig is. Maar het tegenovergestelde is ook waar. In je comfortzone stappen kan ook heel lastig zijn. En de laatste tijd had ik hierover een aantal coach gesprekken met verschillende mensen. Waarom kan dit lastig zijn?

Behoefte aan een andere carrière

Als er behoefte is aan een andere invulling van je carrière, dan zie je vaak dat mensen wat balletjes gaan opgooien over hun ideeën in hun omgeving. Misschien wil je wel iets heel nieuws gaan doen en weet je nog niet zo goed hoe? Dan ga je misschien wel op zoek naar anderen die daarin iets voor je kunnen betekenen.
Uit eigen ervaring weet ik dat gesprekken met je omgeving best verwarrend kunnen zijn. Ik heb immers jaren terug zelf een carrière switch gemaakt van accountant naar executive coach. En daar waar jij in je volle enthousiasme je plannen gaat delen, kom je ook mensen tegen die je enthousiasme gaan temperen. Of zelfs die het je sterk afraden.
En wat doe je dan? Meestal doet dit iets met je. Het deed in ieder geval wel iets met mij. Ik voelde me onzeker worden en begon mijn plannen nogmaals goed te doordenken. Met het gevolg dat het steeds lastiger werd om daadwerkelijk mijn stap te zetten. Terwijl ik diep van binnen wist dat het een goede stap voor me zou zijn.

Startende ondernemers

Bij startende ondernemers zie ik ook terug dat het daadwerkelijk stappen zetten naar ondernemerschap heel spannend is. En het wordt nog spannender als je weinig of geen ondernemers in je omgeving hebt. Want als je dan in je omgeving je ideeën gaat delen, is de kans groot dat niet-ondernemers je het ondernemerschap gaan afraden. Ze kennen het immers ook niet en zien het al snel als risicovol. En dat moet je toch niet willen!

In mijn werk bij het Ondernemershuis Deventer is dit een veelgehoord verhaal, vaak gevolgd door een zucht van de startende ondernemer: ‘Ik moet uit mijn comfortzone stappen en dat lukt me niet.’
Als ik hierop reageer met: ‘Misschien ga je met je ondernemerschap wel in je comfortzone stappen!’, dan wordt het even stil. Als ik dan uitleg dat het ondernemerschap wellicht wel altijd in je heeft gezeten, maar dat je omgeving je altijd heeft verteld dat het risicovol is, dan is dat voor jou waarschijnlijk een ‘waarheid’ geworden. Met het gevolg, dat je de stap naar ondernemerschap nu extra spannend vindt, want je koppelt het immers aan ‘risicovol’. Maar dat wat risicovol is voor een niet-ondernemer, kan wel heel comfortabel voelen voor een ondernemer.

Wat doe ik hier?

Wat ik hier doe, is het perspectief van iemands beeld veranderen, om de koppeling met ‘risicovol’ zichtbaar te maken. Wellicht stap je niet uit je comfortzone, maar stap je in je comfortzone. Als je iets van binnen sterk voelt en het gaat maar niet weg, dan weet je dat het je iets belangrijks te vertellen heeft.
Volg dit en zoek de juiste begeleiding. Zoek de mensen op die wel ervaring hebben in de richting die jij op wilt stappen. Deze mensen zullen je vanuit een ander perspectief informatie geven. Hiermee kan je jouw beeld van bijvoorbeeld ‘risicovol’ gaan omvormen. En dat kan zomaar eens genoeg zijn om de stap daadwerkelijk te gaan zetten.
Naast praten over je comfortzone is het ook goed om te voelen wat je comfortzone is. Als ik mensen begeleid laat ik ze ook onderzoeken hoe het voelt om op een nieuwe plek te gaan staan. Vaak is de eerste stap spannend, maar als we onderzoeken waar die spanning uit bestaat ontstaan er inzichten. En kom je soms snel tot de ontdekking dat je inderdaad in je comfortzone aan het stappen bent in plaats van eruit. En uit ervaring weet ik van mezelf en van vele anderen, dat als je in je comfortzone aan het stappen bent, dit toch minder spannend is.

Ik wens je mooie stappen toe naar jouw comfortzone.

Scroll naar boven