Waarom voor jezelf kiezen op je werk zo lastig kan zijn? Dat zou zomaar eens te maken kunnen hebben met jouw consumptiegedrag. Koop jij spullen die in de aanbieding zijn?
Relatie tussen gedrag op de werkvloer en consumptiegedrag
De consumptiemaatschappij wordt sterk gestuurd door o.a. reclame en social media. Dus wij mensen worden sterk gestuurd door wat anderen ons vertellen dat goed voor ons is. Of we dit nu willen of niet, we maken er onderdeel vanuit en het heeft invloed op ons. Je kunt bijvoorbeeld niet door een winkel lopen en hier niet mee te maken krijgen. Denk maar eens aan de aantrekkelijke aanbieding als je een winkel inloopt. Wat doet dit met je?
En probeer dan maar eens voor jezelf te kiezen en je anders te gedragen dan hetgeen je voorgespiegeld krijgt. We komen in ons leven waarschijnlijk vaker in aanraking met een trigger om te kiezen voor hetgeen anderen voor ons bedacht hebben, dan dat we getriggerd worden door hetgeen we zelf belangrijk vinden. Dus onze gerichtheid op een ander wordt hierdoor meer gestimuleerd en ontwikkeld dan de gerichtheid op onszelf.
Gedrag op de werkvloer
Als jij op een plek zit waar het niet meer helemaal voor je klopt, dan kunnen mensen dit heel lang volhouden. Ikzelf kon dat ook!
En dat kan voor een deel verklaard worden uit bovenstaand consumptiegedrag.
Omdat we zo gericht zijn op de ander, uitten we dat ook op de werkvloer. Als het niet meer helemaal bevalt dan kijken we eerst naar onszelf, wat doe ik niet goed? En dat is prima, want soms liggen daar oplossingen en ontwikkelruimte. Maar als je dat hebt onderzocht en niet verder komt, dan kan het ook zomaar eens aan de ander liggen. En daar zijn we o.b.v. bovenstaande invloeden uit consumptiegedrag geneigd om het lang vol te houden. We geven de ander of de situatie het voordeel van de twijfel, hier gaat onze gerichtheid op de ander met ons aan de haal. Er worden dan dingen gezegd als: ‘Ik moet even doorbijten en dan komt het weer goed’, ‘als die lastige collega weg is wordt het beter’, ‘ik ben kostwinner en kan het inkomen niet missen’. Allemaal ‘waarheden’ die we onszelf aanpraten die gericht zijn op een ander. Maar die er niet voor zorgen dat jij je beter gaat voelen op je werk. Sterker nog, vaak ga je je minder goed voelen.
Hoe kan je je wel beter gaan voelen op je werk?
Dat begint met voor jezelf kiezen en daar zit meteen de uitdaging.
Zoals hierboven toegelicht, leven we in een maatschappij die sterk is gericht op de invloed die anderen op ons uitoefenen. Waar overigens niets mis mee is, maar wat er wel voor zorgt dat we soms niet meer leren hoe het is om voor jezelf te kiezen. En dat is een thema dat ik steeds meer in mijn coachgesprekken hoor.
Een gevolg van niet weten hoe je voor jezelf moet kiezen, is dat wat geneigd zijn te denken dat we iets niet goed doen. En die gedachte kun je zien als telkens jezelf een stukje beschadigen. En dat is op de lange termijn niet vol te houden.
Dus het begint met je realiseren dat de omgeving een sterke impact op jouw gedrag heeft en dat dat oké is. Dat is de maatschappij waarin we leven. Het helpt als je dit kunt accepteren als gegeven.
Vervolgens ga je onderzoeken wat voor jouzelf belangrijk is in de situatie. En dit kan enige tijd nodig hebben, dit kan immers iets zijn dat je nog niet zo vaak voor jezelf hebt onderzocht. Dus denk niet ‘ik doe iets niet goed’, maar denk ‘ik heb even tijd nodig om dit te onderzoeken, want ik ben iets nieuws aan het leren’. Dus weer geldt, ga jezelf niet beschadigen, maar accepteer de situatie zoals die op dat moment is.
En neem in je onderzoek mee dat het belangrijk is om te weten wat jij nodig hebt en wat jouw behoeften zijn, omdat dit bijdraagt aan een duurzame en gezonde werksituatie. Dus weet voor jezelf waarvoor je dit doet, dit helpt om door dit proces heen te komen.
Help, ik kan dit echt niet?
Ook dit is een noodkreet die ik veel hoor in de coach gesprekken. En begrijpelijk. Mijn klanten zitten in de ontwikkeling dat ze meer voor zichzelf gaan kiezen, maar toch is die laatste stap, bijvoorbeeld die nieuwe baan of het opstarten van je bedrijf, een ontzettend lastige.
En ik ken zelf dit moment heel goed, omdat ik jaren terug mijn accountantskantoor ben gestopt om me volledig op coaching te gaan richten. Dus ik ging van fulltime werken met een goed inkomen, naar vrijwel geen werk en inkomen. En toch heb ik nooit een seconde spijt gehad van deze stap. Het voelde namelijk helemaal goed en dat heeft me het zelfvertrouwen gegeven dat het hetgeen ik voor ogen had haalbaar was.
Wat heel helpend is in dit proces, is voelen.
In mijn coachgesprekken werk ik in deze fase vaak systemisch en lichaamsgericht. Door mensen te laten voelen hoe het op de huidige en mogelijk nieuwe plek is. En telkens weer zijn dit doorslaggevende momenten voor klanten. Met alle onzekerheden die er over een nieuwe plek kunnen zijn, helpt het voelen hoe het daar kan zijn je enorm om daadwerkelijk de stap te zetten.
Yes, ik heb het gevoel dat ik het kan en het goed doe
Door te ervaren hoe het kan voelen op je nieuwe plek, krijg je een positieve ervaring die je het gevoel geeft dat je het kan en dat je goed bezig bent. Dit is de tegenhanger van jezelf beschadigen, die je helpt om vooruit te komen. Vanaf dat moment wordt het eenvoudiger om voor jezelf te kiezen op basis van je eigen behoeften. Je hebt immers een positieve ervaring op dit vlak.
En dat hoeft niet eens te betekenen dat je van baan moet veranderen of voor jezelf moet gaan beginnen. Het delen van jouw behoeften op je huidige werkplek kan ook voor de nodige veranderingen zorgen, waardoor jij je beter gaat voelen op je werk.
Dus daag jezelf eens uit en kies voor jezelf.
Behoefte aan iemand die je ondersteunt in dit proces, ik ben er graag voor je. Meer info: 06-22143775 of welkom@wendybent.nl of www.wendybent.nl